بررسی مزایا و معایب کشت علوفه هیدروپونیک: در این مقاله قصد داریم مزایا و معایب کشت علوفه هیدروپونیک را آموزش دهیم
رشد علوفه سبز تازه به دلیل مشکلاتی از جمله کمبود آب و کاهش دسترسی به زمین با سختی رو به رشد شده است ، اما شکل جدید آن بای کشت علوفه و تولید این محصول در سال های اخیر کشت به روش هیدروپونیک است.
شما می توانید در تمام فصول سال بدون توجه به فصل و با حداقل استفاده از زمین و آب با روش هیدروپونیک علوفه تازه و سبز را تولید کنید.
کشت علوفه هیدروپونیک دارای سابقه طولانی است در واقع به هزاران سال پیش به زمان هخامنشیان که ایران باستان است برمیگردد. یعنی زمانی که سبزه های عید به روش هیدروپونیک سبز می شدند اما با این حال متاسفانه به فراموشی سپرده شد تا اینکه 50 سال پیش در اروپا و 15 سال پیش در ایران رونق گرفت.
کشت به روش هیدروپونیک نگرانی هایی همچون زیست محیطی ، کمبود آب و کاهش زمین های زراعی را برطرف کرده است.
خواص علوفه هیدروپونیک
فواید تغذیه ای علوفه هیدروپونیک به طوری است که در غالت جوانه زده و علف تازه مراتع یافت نمی شود. قسمت اعظم نشاسته دانه که می تواند منجر به شرایط اسیدی در معده شود توسط جوانه زدن از بین می رود و به همین دلیل برای دام بسیار مناسب است زیرا از التهابات روده آنان جلوگیری می کند. علوفه هیدروپونیک دارای میزان بیشتری از ویتامین ها ، مواد معدنی و قندها می باشد و به صورت علوفه قابل هضم و سبز در بذر جوانه زده یافت می شود. تغذیه دام از علوفه هیدروپونیک به طوری است که باعث افزایش شیر و به دنبال آن افزایش سطح چربی شیر در آنها می شود.
فواید علوفه هیدروپونیک:
- کاهش مصرف آب
- زمان رشد کمتر
- کاهش نیروی کار انسانی
- تقویت سیستم ایمنی دام
- حذف هزینه برداشت
- ارزش غذایی بیشتر نسبت به علوفه خشک
- حفظ محیط زیست و مراتع
- تولید علوفه هیدروپونیک در فضای کمتر در مقایسه با تولید علوفه به روش سنتی
دو مورد از دلایلی که از همه فوائد علوفه هیدروپونیک مهم تر است عبارتند از حفظ محیط زیست و مراتع. به این دلیل که خشک شدن زمین و تخریب مراتع منجر به ایجاد سیلاب می شود و سفره های زمینی در پی جذب نشدن باران در زمین های مراتع خشک و به مرور زمان از بین می روند.
ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک
در علوفه هیدروپونیک ویتامین Cو D زیادی وجود دارد
ویتامین سی موجود در علوفه هیدروپونیک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن دام می شود ، بسیار بیشتر از علوفه خشک پیدا می شود. همچنین ویتامین سی موجود در علوفه هیدروپونیک موجب هضم بهتر غذا می شود .و از التهابات روده گاو پیشگیری می کند زیرا التهابات روده گاو در مواردی اگر بهبود نیابد منجر به مرگ دام می شود.
در علوفه هیدروپونیک ویتامین دی باعث جذب کلسیم بیشتر در بدن دام می شود و از رسوب کلسیم در کلیه و قلب دام جلوگیری می کند.
یکی دیگر از املاح موجود در علوفه هیدروپونیک سدیم است که اغلب دامداران برای هضم راحت تر غذا و دفع بهتر فضولات دام این ماده را به شکل محلول در مکمل های غذایی با علوفه خشک به دام می دهند.
تغییرات خواص علوفه هیدروپونیک
تغذیه دام از غلات است که یک منبع غنی از مواد معدنی مفید با درصد زیادی از نشاسته تشکیل شده است. آشکار است که با تغییر حالت دانه به علف مواد معدنی و ترکیب شیمیایی آن نیز تغییر می کند. در مدت جوانه زنی فعالیت آنزیمی باعث تغییراتی در نشاسته و تبدیل برخی از پروتئین ها و چربی های دانه می شود.
معمولا این ترکیبات به مواد ساده تر تبدیل می شوند. نشاسته به قندهای محلول تبدیل و تا حدودی در بدن حیوانات به شکل توده چربی یافت می شود.
مقایسه نتایج مطالعات آزمایشگاهی دانه گندم و علوفه سبز نشان می دهد که میزان انرژی قابل
متابولیسم پس از جوانه زنی برابر با 4/13 میلی گرم بر کیلوگرم ماده خشک و پروتئین خام آن 4/4 %در ماده خشک بوده است.
در زمان رشد دانه ارزش پروتئین دانه جو در ماده خشک علوفه سبز از 8 به 5/11 افزایش می یابد. مادامیکه بذرها را به روش هیدروپونیک خیس می کنیم املاحی مانند اسید های آمینه، قندها، یون های معدنی، اسید های آلی و پروتئین ها در آن ها بروز می کند.
تغییراتی که در علوفه هیدروپونیک مانند ویتامین C و D بیشتر، نشاسته کمتر به وجود می آید باعث می شود که کیفیت غذای دام های پرواری بسیار بیشتر شود.
جدول ویتامین ها و مواد مغذی علوفه هیدروپونیک:
- آهن 40 % بیشتر از علوفه خشک
- کربوهیدرات 15 %بیشتر از علوفه خشک
- سدیم 69 %بیشتر از علوفه خشک
- ویتامین آ 258 % بیشتر از علوفه خشک
- فسفر 56 % بیشتر از علوفه خشک
- پروتئین 30 % بیشتر از علوفه خشک
- کلسیم 34 % بیشتر از علوفه خشک
- پتاسیم 80 % بیشتر از علوفه خشک
خواص علوفه هیدروپونیک برای دام
خواص علوفه هیدروپونیک بسیار زیاد است که برخی از آنها را در ادامه برای شما می نویسیم
افزایش ارزش غذایی دام به دلیل استفاده از مواد مغذی به کار درفته در روش کشت آن
به دلیل عدم استفاده از کودهای شیمیای و سموم مزه شیرین ریشه علوفه دام ها دچار تحریک اشتها می شوند
کاهش هزینه های خوراک
کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها و در نتیجه افزایش کیفیت گوشت دامی
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید روش کشت علوفه هیدروپونیک برای محیط بانان هم بسیار مفید است محیط بانان در مناطق حفاظت شده در فصل های زمستان که علوفه کافی وجود ندارد می توانند با ایجاد کانکس و کشت علوفه هیدروپونیک علوفه تازه کشت و تولید کنند و در اختیار جانورانی همچون گوزن ، آهو و بزکوهی بذارند و این روش بسیار مناسب در حفظ محیط زیست و بقای جانداران و بقای اکو سیستم می باشد.
معایب علوفه هیدروپونیک:
- علوفه هیدروپونیک غذای منحصر دام نیست .
- سیستم های هیدروپونیک در برابر قطع برق آسیب پذیر هستند.
- اگر درمورد رطوبت و دما دقت زیادی نشود منجر به کپک زدگی بذرها می شود.
- اغلب تولیدکنندگان به علت سادگی ظاهر علوفه از اطالعات کافی برخوردار نیستند.
نکته قابل تامل آن اینجاست که مزایای کشت علوفه هیدروپونیک نسبت به معایب آن بسیار بیشتر است بنابراین یادگیری آن در مدت زمان کوتاهی که با دانش و اصول مهارت همراه باشد، نتایج بسیار خوبی را به دنبال دارد.
برای آموزش در زمینه کشت علوفه هیدروپونیک، مشاوره رایگان، تهیه بذر مناسب و تامین تجهیزات مورد نیاز کشت می توانید همه روزه با کارشناسان ما که از تجربیات بسیار بالایی برخوردار هستند تماس برقرار کنید